keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

Pentujen toinen viikko

Pennuilla on tänään ikää 11 päivää ja kaikkien painokehitys on pysynyt mukavasti käyrällä. Viikon sisään odotellaan ensimmäisiä silmien avautumisia. Valtaosan ajasta pennut edelleen nukkuvat, paljon aikaa kuluu syömiseen mutta toisinaan hetken tai kaksi ne mönkivät tai kokeilevat suullaan jo toisiaan tai Ruutia. Punnitukset tehdään enää kerta päivässä iltaisin ja ensimmäisiin hoitotoimenpiteisiinkin päästiin eilen illalla, leikkasin kaikilta kynnet. Ruuti suhtautuu hyvin tyynesti pentujen hoitoon, toki se seuraa tiukasti vierestä kaikki toimia. Ruutin ja pentujen oma rauha säilyy ainakin n. 3 viikon ikään asti, sitten katsotaan mihin tahtiin Ruuti haluaa esitellä pentujaan muille koirille.

Pentujen hoidon lomassa Ruuti hengailee mielellään pihalla ja käy nukkumassa torkkuja eteisen aurinkoläikässä kaikessa rauhassa. Myös pihahommissa assisteeraaminen on tärkeää, Ruuti joko kuulee tai vaistoaa koska häntä tarvitaan sisällä ja liukenee takaisin äitiyshommiin aina tarvittaessa. Se on kaikin puolin ollut oikein vaivaton ja helppo emä.

Judon päivät sujuu rattoisasti kanoja paimentaen, 1.6. alkaen siipikarjan ulkonapitokielto päättyi ja kanat pääsevät laiduntamaan niille varattua suojaisaa "niittyä". Judo toimii tehokkaana hälyttäjänä ja ilmoittaa tunkeilijat (mm. siilin, joka ei tietty kanoja haittaisi) sekä kanojen liian kauas harhaantuneet naapurivierailut. Toki sen motivaatio ei varmaan ole kanojen hyvinvointi vaan puhdas kateus, jos niitä kanoja ei saa syödä niin ei niitä saa syödä muutkaan... Oli miten oli, se on hyvä apu ja ihan munapalkalla.

Pentueelle (eli työnimi "tirreille") on keksitty tässä jotakin puhuttelunimiä tylsien "iso", "pieni", "se eka" jne. sijaan. Kiitos loistavan ideointiavun, löytyi tirreille nimet kätevästi!

Urospentu, "Tapsa"

Pienempi narttu, "Tuittu".
Tuittu on jäntevä ja omaa vahvoja mielipiteitä
mm. selällään pidosta.

Tuitulla taitaa avautua silmät ensimmäisenä!

Isompi narttu, "Titi".

Titin mielestä ruoka = elämä. Tämä ei ole huuto
vaan oikein suuren luokan maiskutusta.
Hipaisin Titin poskea kynsiä leikatessa ja siitä
seurannut ruoanhamuamisperformanssi oli omaa laatuaan. :)


Kukapa ei olisi kesken peppupesun
joskus nukahtanut...

Kaikki kynnet leikattu!
Ruuti on seuraavana vuorossa.

Judo ja kanojen laidunkauden alku.
Rankka homma kytätä.